Nyitólap Adó Jog Finanszírozás Pénzügy Informatika
Csatlakozz!
facebook twitter rss
     Szolgáltatások
   Adózás, számvitel
   Impresszum
   Ingatlanfejlesztés
   Oktatás, képzés
   Pályázatok
   Utasbiztosítás
 
     Hírdetés (x)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

 
     Google hírdetés


 
     Kapcsolat

logo
www.nyeresegesvallalkozas.hu

  Kiadja:

  Családi Pénzmagazin Kft
  Knipfer Tibor u. 17.
  Csömör
  2141

  Ügyvezető igazgató:

  Bosnyák Áron
  Email küldés:

  Elérhetőség:

  E-mail: üzenetküldés itt

 
     Adó
Hogyan igényeljünk adószámot?
ADÓ - 2010 Apr 11. - Szerző: Boza István


 Az adózás rendjéről szóló törvény alapján adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adózó folytathat. Az adóazonosító szám meghatározása érdekében az adózót bejelentési (bejelentkezési) kötelezettség terheli. Az ezzel kapcsolatos ügymenet kezdő lépéseit foglaltuk egy csokorba.

 Adószámok

Általános szabályok

 Az adószám megszerzése érdekében az adózónak a tevékenysége megkezdése előtt kell eleget tennie bejelentkezési kötelezettségének.

 Az adóhatósághoz való bejelentkezés írásban történik, az APEH által rendszeresített és a kereskedelmi forgalomban beszerezhető nyomtatványokon, vagy az adóhatóság honlapjáról letölthető űrlapon. Ez utóbbi - ügyfélkapus regisztrációt követően - megküldhető az adóhatóságnak elektronikus úton is.

 Az adóhatóság az adózót a nyilvántartásba vételéről 30 napon belül értesíti, és ebben tájékoztatja valamennyi nyilvántartásban szereplő adatáról. Az adózót ezt követően az adóhatóság az adószámon tartja nyilván, és az adóhatóság felé intézett beadványokon erre kell hivatkoznia.

 

 Egyéni vállalkozó

 Az egyéni vállalkozói tevékenységet folytatni kívánó adózó az okmányirodához intézett bejelentés benyújtásával, személyesen vagy ügyfélkapun keresztül elektronikus úton kérheti az adószám megállapítását. Az okmányirodához intézett bejelentés benyújtásával benyújtásával az adózó egyúttal az állami adóhatósághoz is teljesíti bejelentkezési kötelezettségét.

 Az egyéni vállalkozói tevékenységet folytató adózó részére a bejelentkezés napjával állapítja meg az adóhatóság az adószámot.

 

 Cégbírósági bejegyzésre kötelezettek

 Ha az üzletszerű gazdasági tevékenység folytatásához cégbírósági bejegyzés szükséges, az adózó a cégbírósághoz intézett bejegyzés iránti kérelem benyújtásával kezdeményezi az adószám megállapítását. A cégbejegyzés iránti kérelem benyújtásával az adózó egyúttal az állami adóhatósághoz is teljesíti bejelentkezési kötelezettségét.

 A cégbejegyzésre kötelezett adózó részére a bejelentkezés napjával állapítja meg az adóhatóság az adószámot.

 A cég bejegyzése iránti kérelmet mindig elektronikus úton kell benyújtani a cég székhelye szerint illetékes cégbíróság részére.

 

 Okmányirodai bejelentés, illetve cégbírósági bejegyzés nélkül folytatott tevékenység

 Ha az adózó adóköteles bevételszerző tevékenységet okmányirodai bejelentés, illetve cégbírósági bejegyzés nélkül folytathat (pl.: alapítvány, társadalmi szervezet, általános forgalmi adó köteles tevékenységet végző magánszemély), tevékenységének megkezdése előtt közvetlenül az állami adóhatóságnál teljesíti bejelentkezési kötelezettségét.

 

Közösségi adószám

 A bejelentkezéssel egyidejűleg kezdeményezheti az adózó a közösségi adószáma megállapítását. Közösségi adószámmal annak az adózónak kell rendelkeznie, aki az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal kereskedelmi kapcsolatot folytat.

 A már működő adózó változásként jelentheti be közösségi adószám megállapítása iránti igényét. Ugyancsak adatváltozásként jelenti be az adózó, ha az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal kereskedelmi kapcsolatát megszüntette. A közösségi adószám megállapítására, illetőleg visszaadására év közben is lehetőség van.

 

Adóazonosító jel

 Jövedelem-adó köteles bevételének megszerzése előtt az adóazonosító jellel még nem rendelkező magánszemélynek is be kell jelentkeznie az adóhatósághoz ennek igénylése céljából, abban az esetben is, ha vállalkozási tevékenységet nem folytat és nem kötelezett általános forgalmi adó fizetésére.

 Az adóazonosító jel megállapítását kérő bejelentés adóhatósághoz történő beérkezésétől számított 15 napon belül adóigazolványt állít ki az adóhatóság, melyet megküld a magánszemély címére.

 

 Külföldi magánszemélyek

 A jövedelem megszerzése előtt a nem magyar állampolgárságú személynek is adóazonosító jelet kell kérnie, mivel az adóhatóság – a korábbi szabályoktól eltérően – már nem tarthatja nyilván az útlevélszámon ezen személyeket.

 

Adóazonosító jel képzése a kifizető kérelme alapján

 Amennyiben a magánszemély adóazonosító jellel nem rendelkezik és belföldön eseti jelleggel szerez adóköteles jövedelmet, a magánszemély adóazonosító jelének megállapítását a kifizető is kérheti az állami adóhatóságtól a magánszemély természetes személyazonosító adatainak, lakcímének és amennyiben a magánszemély rendelkezik értesítési címmel, annak közlésével. A magánszemély adóazonosító jeléről az adóhatóság a kifizetőt is tájékoztatja.

 

 Az adóazonosító jel képzése 

Az adóazonosító jel tízjegyű szám. Az első számjegy minden esetben 8-as szám, mely az adóalany magánszemély voltára utal. A 2-6. számjegyek a személy születési időpontja és az 1867. január 1. között eltelt napok száma. A 7-9. számjegyek az azonos napon születettek megkülönböztetésére szolgáló véletlenszerűen képzett sorszám. A 10. számjegy az 1-9. számjegyek felhasználásával matematikai módszerekkel képzett ellenőrző szám, melyet úgy kell képezni, hogy az első 9 számjegy mindegyikét szorozni kell azzal a sorszámmal, ahányadik helyet foglalja el az azonosítón belül (első számjegy szorozva eggyel, második számjegy szorozva kettővel és így tovább). Az így kapott szorzatok összegét el kell osztani 11-gyel, és az osztás maradéka a 10. számjeggyel lesz egyenlő. Ha az osztás maradéka tíz, akkor a 7-9. „helyiértéken” szereplő véletlenszerű sorszámot meg kell változtatni.

 

(A képet készítette: Jom Daclan)

Oszd meg!

         


Hozzászólások
---------------------------------------------------------------------------------
Új hozzászólás 0 hozzászólás

Új hozzászólás
---------------------------------------------------------------------------------

Hozzászóláshoz előbb be kell jelentkezned. Amennyiben még nem regisztráltál, most ide kattintva megteheted! (Bejelentkezéshez kattints ide!)

:::::::::::::::::::: BEJELENTKEZÉS ::::::::::::::::::::
E-mail:
Jelszó:
 
     Utolsó hozzászólások

avatar Keresztes  
Tisztelt Cikkíró! Próbált már Ön, vagy bármely jogalkotó egy leltárt átadni, elkészíteni? Ha egy vegyesboltot tekintünk, annak a leltározása 2-3 nap ...
ADÓ Egyszerűsített foglalkoztatás és a leltárhiányért való felelősség


avatar István  
Igen, a betéti társaság is gazdasági társaság, ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá. ...
PÉNZÜGY A negatív saját tőke rendezésének lehetséges módjai


avatar Eszter  
Kérdésem: Ez a bt-k esetében is járható út ? ...
PÉNZÜGY A negatív saját tőke rendezésének lehetséges módjai

 
     Cimkék
családjogi törvény, házastársi közös vagyon, illetékfizetés, ingatlan-nyilvántartás, vagyonszerzési illeték    bűncselekmény, büntetőjog, büntetőjogi intézkedések, jogharmonizációs tárgyalások, jogi személy megszüntetése, jogi személyek, szankciók    leltár, leltárhiány, munkaviszony    egyszerűsített foglalkoztatás, felelősség    Európai Egészségbiztosítási Kártya, Őrangyal, utasbiztosítás    baleset, E-111, EEK, egészségügyi védelem    teljes vételár megfizetése    személyi hitel    előleg, foglaló, önerő    elidegenítési tilalom    rendelkezési jog, ingatlan-nyilvántartás    tulajdonjog, tulajdonjog átruházása    külföldi rendszámú járművek    belföldi üzemben tartó    kezesség jogintézménye    hitelszerződés, készfizető kezesség    uzsora-bűncselekmény    uzsora    General Medical Council, CIRIS Budapest Nemzetközi Reprodukciós Intézet    Reprodukciós Egészségért Közhasznú Alapítvány    dr. Vereczkey Attila, VERSYS CLINICS Humán Reprodukciós Intézet     meddőségi kivizsgálásról és a reprodukciós betegség    Dr. Vereczkey Attila    Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet    hallgató, felsőoktatás    Iskolaszövetkezet    petitórius birtokvédelem    possessorius birtokvédelem    birtokvédelem    munkába járás    bérlet, helyi bérlet    részesedés elidegenítés, külföldi személy    bejelentési kötelezettség, adókötelezettség    ingatlannal rendelkező társaság    ingatlanvagyonnal rendelkező társaság    ajándékozás, önálló orvosi tevékenység    illetéktörvény, illeték kötelezettség, öröklés    , munkaidő-beosztás, munkáltató, szakszervezet    , fizetés nélküli szabadság, próbaidő    Munka Törvénykönyve, változások, szabadság   
 
     Hírdetés (x)